Forskningsregistrering - Open Access-publikationer - Procedure
Publiceret: 06.03.2019 (Sidst ændret: 09.05.2019)
Print som pdfIndhold
Aalborg Universitets Open Access-politik sigter mod at skabe fri adgang til forskningen fra AAU, og arbejder således med at sikre Open Access til flest mulige fuldtekstdokumenter i Pure. Proceduren gælder som udgangspunkt for alle publikationstyper, men har et særligt fokus der, hvor potentialet er størst, hvilket er på følgende publikationstyper:
- Videnskabelige artikler (artikler, oversigtsartikler (reviews), letters)
- Konferenceartikler i tidsskrifter/proceedings
- Ph.d.-afhandlinger
Proceduren er gældende for publikationsregistreringer fra og med 2018.
For Gylden og Diamond Open Access, hvor fuldtekstdokumenterne ligger frit tilgængelige på tidsskrifternes hjemmeside og må deles, gælder følgende:
- Fuldtekstdokumentet (forlagets udgivne version i pdf-format) uploades i pure, når publikationen registreres. Fuldtekstdokumentet registreres med status: ”Åben”.
For Grøn Open Access, hvor fuldtekstdokumenterne ikke ligger frit tilgængelige på tidsskrifternes hjemmeside, gælder følgende:
- Fuldtekstdokumentet (forfatterens fagfællebedømte accepterede manuskript gemt i pdf-format) uploades sammen med i Pure, når publikationen registerers. Fuldtekstdokumentet registreres med status ”Åben”, og med angivelse af eventuel embargoperiode (se begrebsdefinition). Såfremt der ved publikationsregistrering er tvivl om rettigheder for arkivering af den specifikke fuldtekstversion, anbefales det at arkivere med status ”Ukendt” (fuldtekstdokumentet er derved kun synligt backend), med henblik på senere vurdering og synliggørelse (for uddybning se Forskningsregistrering - Guide til registrering af Open Access-publikationer i Pure).
Nærværende procedure involverer følgende parter:
- Forskere på Aalborg Universitet
- VBN-indberetningsansvarlige på institutterne
- VBN-teamet
Processen for registrering og fuldtekstarkivering er:
- Forskere og indberetningsansvarlige registrerer publikation i Pure og arkiverer samtidigt fuldtekstversion
- Indberetningsansvarlige kvalitetssikrer publikationsregistreringen og arkivering af fuldtekstversion i henhold til Godkendelse af publikationer – gode råd
- VBN-teamet validerer publikationsregistrering ud fra Validering af publikationer i Pure
- VBN-teamet tjekker mulighed for Open Access adgang, ved de publikationer, hvor fuldtekst er angivet med status ”Ukendt”
- VBN-teamet rådgiver og vejleder om mulighederne for registrering af Open Access publikationer i Pure
Oprindelse, baggrund og historik
Proceduren er udarbejdet 04-12-2017 til understøttelse af Aalborg Universitets Open Access-politik.
Proceduren er vedtaget i Aalborg Universitets Open Access-udvalg.
Proceduren træder i kraft 01-01-2018.
Formål og afgrænsning
Formålet med proceduren er at understøtte Aalborg Universitets Open Access-politik med henblik på at skabe fri adgang til universitetets forskning. Proceduren vejleder forskere og øvrige registreringsansvarlige omkring arbejdet med publikationsregistrering i Aalborg Universitets institutionelle arkiv, Pure, og definerer ansvar og proces for registrering af Open Access-publikationer i Pure.
Begrebsdefinitioner
Open Access-typer
Grøn Open Access: også kaldet parallelpublicering, hvor forlaget tillader at arkivere en udgave af arbejdet i et institutionelt arkiv (repository). Denne form for Open Access er ofte belagt med en embargo-periode typisk på mellem 6 og 24 mdr. På denne måde har tidsskrifterne stadig mulighed for at sælge abonnementer og pay-per-view, inden publikationerne bliver offentlige tilgængelige.
Gylden Open Access: publicering i tidsskrifter, hvor de helt færdige artikler er frit tilgængelige for alle. Det koster ofte en afgift at udgive en artikel i et Gylden Open Access tidsskrift. Denne afgift benævnes ofte Article Processing Charge (APC).
Diamond Open Access: publicering i tidsskrifter, hvor de helt færdige artikler er frit tilgængelige for alle. Forfatteren skal ikke betale et gebyr for, at artiklen er frit tilgængelig.
Embargoperiode
En embargo-periode anvendes ved grøn Open Access. Embargo-perioden eller karensperioden er den periode, hvor forlag eller tidsskrifter har eneretten til publicering af publikationen. Efter embargo-perioden kan fuldtekstversionen af publikationen frigives.