Indikatorer og grænseværdier for uddannelseskvalitet
Publiceret: 29.11.2021 (Sidst ændret: 23.08.2022)
Print som pdfOprindelse, baggrund og historik
Der henvises til "Indikatorer og grænseværdier for uddannelseskvalitet".
Formål og afgrænsning
”Overordnede processer for kvalitetsarbejdet” beskriver, hvordan der via kvalitetsarbejdet [1] systematisk følges op og udvikles på uddannelsernes kvalitet og relevans på tværs af kvalitetsområderne med udgangspunkt i en række standarder med tilknyttede indikatorer [2]. ”Overordnede processer for kvalitetsarbejdet” fastlægger derfor bl.a. processen for fastlæggelse af standarder, indikatorer og grænseværdier. ”Overordnede principper for indikatorer og grænseværdier” fastlægger principperne, der skal anvendes i forbindelse med ovennævnte proces, til fastlæggelse af kvantitative indikatorer og eventuelt tilknyttede grænseværdier. Principperne skal bidrage til, at der i kvalitetsarbejdet findes tydelige og målbare indikatorer, så det er muligt at afgøre, om de fastlagte målsætninger og standarder opfyldes.
Kvantitative informationer [3], der indgår i kvalitetsarbejdet, opdeles i obligatoriske og valgfrie indikatorer i rammedokumenterne for de enkelte kvalitetsområder. Kvantitative indikatorer, der er tilknyttet en standard, er obligatoriske og skal inddrages i det løbende kvalitetsarbejde. Valgfrie indikatorer, kan anvendes efter behov som supplement.
Dette dokument gælder som udgangspunkt for de obligatoriske kvantitative indikatorer, der indgår systematisk i kvalitetsarbejdet for både de ordinære uddannelser (BA, PBA og KA [4]) samt voksen- og efteruddannelserne (MA og DI). Dog er det ikke alle indikatorer, der bliver opgjort for alle typer af uddannelser. I notatet indgår der enkelte valgfrie indikatorer for voksen- og efteruddannelserne (MA og DI) med henblik på at give et mere fyldestgørende overblik over disse uddannelser.
Fodnoter
[1] Begrebet ”kvalitetsarbejde” anvendes generelt i dokumentationen af AAU’s kvalitetssystem og omfatter de samlede aktiviteter og metoder, der har til formål systematisk og målrettet at udvikle og dokumentere kvalitet og relevans af universitetets indsats på uddannelsesområdet.
[2] I Bilag 1 i ”Overordnede processer for kvalitetsarbejdet” ses definition af begreberne i kvalitetssystemets målhierarki.
[3] Informationer er i AAU’s kvalitetssystem defineret til at være: data, evalueringer og øvrige informationer.
[4] Gennemgående benyttes følgende forkortelser af uddannelserne: Bachelor- (BA), Professionsbachelor- (PBA), Kandidat- (KA), Diplom- (DI) og Masteruddannelser (MA).